TennisLeo normal thumbnail

Tenniksen Sääntörikkeet

koira ja tennispallo

Tässä artikkelissa on kerrottu tennisetikettiin kuuluvista säännöistä ja niiden rikkomisen seuraamuksista.

Tenniksen sääntörikkeet

Tenniksessä on olemassa monia eri sääntöjä, jotka koskevat pelaajan käytöstä kentän ulkopuolella ja sen sisällä. Tässä osioissa on kuitenkin keskitytty tennispelin aikana tapahtuviin sääntörikkomuksiin.

Ammattilaistasolla tenniksen säännöt ovat määritelty ATP:n ja WTA:n toimesta ja jos ottelun tuomari (Umpire) kokee, että pelaaja on rikkonut huomionarvoisesti jotain pelille asetettua sääntöä hän voi määrätä pelaajalle eri tasoisia rangaistuksia riippuen sääntörikkomuksen suuruudesta.

Rangaistukset voivat olla vain suullisia varoituksia, mutta pahimmillaan diskauksia tai kilpailukieltoja.

Eri sääntöriketyypit

Tässä osiossa on kerrottu esimerkkejä tenniksen eri sääntörikkomuksista ja niiden seuraamuksista.

Aikarikkeet

ajastin

Aikarikkeet ovat rikkeitä, jotka seuraavat esimerkiksi siitä, että pelaaja käyttää liian paljon aikaa pisteiden välissä.

Tenniksessä on määritelty aika, jonka pelaaja voi käyttää seuraavaan pisteeseen valmistautumiseen. Valmistautumiseen tarkoitettu aika on asetettu turnauskohtaisesti, mutta se on keskimääräisesti 20-25 sekuntia.

Jos tuomari kokee, että pelaaja rikkoo aikarajoitusta hän voi antaa pelaajalle ensiksi suullisen varoituksen. Seuraava aikarajoituksen rikkominen johtaa jo pistemenetykseen eli pelaaja menettää yhden geimin aikana saamistaan pisteistä esimerkiksi 30 pisteestä tulee 15.

Aikarajoituksen tarkoituksena on säilyttää pelin tahti ja mielenkiintoisuus. Jos pelaaja käyttäisi liian paljon aikaa pisteiden välissä peli olisi rikkonaista ja sitä ei olisi niin viihdyttävää seurata. Liian pitkät tauot vaikuttavat myös pelaajien keskittymiskykyyn ja pelaaja voi menettää momenttuminsa jos vastustaja viivyttelee liikaa.

Joillain pelaajilla on kuitenkin tapana viivytellä ihan viimeiseen asti ennen seuraavan pisteen aloittamista vastustajan häiritsemiseksi, mutta tämä on kuitenkin ihan sallittua. Esimerkiksi Rafael Nadal tykkää käyttää kaiken mahdollisen ajan ennen pallon syöttämistä peliin.

Epäurheilijamainen käytös

Tenniksen sääntöjen mukaan pelaajan pitää käyttäytyä urheilijamaisesti ja kunnioittaa pelin sääntöjä, tuomaria ja vastustajaa.

Jos pelaajan katsotaan käyttäytyneen näitä sääntöjä vastaan niin ottelun tuomari voi antaa pelaajalle suullisen varoituksen, pistemenetyksen tai diskauksen riippuen sääntörikkeen suuruudesta. Epäurheilijamainen käytös pitää sisällään kaiken epäasiallisen suullisen ja eleellisen viestinnän sekä fyysiset teot kuten mailan tai muiden tavaroiden heiton.

Ottelun tuomarilla on kuitenkin oikeus soveltaa tätä käsitettä oman harkinnan mukaan määrätessään pelaajille rangaistuksia. Esimerkiksi kiroilua voidaan pitää epäasiallisena suullisena viestintänä, mutta sen pitää yleensä olla huomattavaa, että se johtaisi rangaistukseen.

Pelaajan valmentaminen (huom. sallittu jossain turnaukissa)

Yleisesti tennispelin aikana on kiellettyä valmentaa pelaajia. Tällä hetkellä ATP:llä on käynnissä sääntötestaus, joka sallii valmentamisen mm. Grand Slam- turnauksissa. Suullinen ja eleellinen valmentaminen on sallittua, mutta valmentajan kanssa ei saa käydä keskustelua.

Ottelun aikana valmentaja ei siis saa antaa pelaajalleen minkäänlaisia neuvoja tai tulla kentälle pelaajan seuraksi. Valmentamisen kieltämisen tarkoituksena on auttaa pelaajia keskittymään peliin ja estää vastustajan häiritseminen.

Valmentaminen on kuitenkin sallittua joukkuemuotoisissa kisoissa kuten Davis Cupissa, jossa valmentaja saa jopa istua pelaajien vieressä kentällä.

Jalkavirhe

Tenniksessä syöttö pitää toteuttaa niin, että pelaajan molemmat jalat ovat kentän takarajan takana ja vasta kun pelaaja on osunut palloon hänen jalkansa saavat koskettaa kentän sisäpuolta. Jos pelaajan jalat koskettavat kentän takarajaa tai sisäpuolta ennen kuin hän on osunut palloon pelaaja voidaan tuomita jalkavirheestä.

Jalkavirheestä seuraa se, että pelaaja menettää kyseisen syötön eli esimerkiksi jos pelaaja on tehnyt jalkavirheen kakkossyötöllä niin hän häviää kyseisen pisteen.

Sääntörikkeiden rangaistusasteet

Sääntörikkomusten määräRikkomuksen seuraamus
Ensimmäinen rikkomusSuullinen varoitus
Toinen rikkomusPisteen menetys (30->15)
Kolmas rikkomusGeimin menetys
Neljäs rikkomusPelaajan poistaminen pelistä (diskaus)

Esimerkkejä kuuluisista sääntörikkomuksista

Alexander Zverev, Mexican Open 2022 Mailan lyöminen tuomaria kohti (Ottelu Heliövaaraa vastaan)

John McEnroe, 1981 Wimbledon Epäurheilijamainen käytös

Serena Williams, 2018 US Open final Valmentaminen (Valmentaminen on nykyään sallitu tietyissä turnauksissa)

Novak Djokovic, 2020 US Open Epäurheilijamainen käytös, (pallon lyöminen tuomitsijaa päin)

Lue lisää

Tenniksen säännöt

Tenniksen sanakirja