Tilaa parhaimmat tennisvinkit
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Yksi tenniserä koostuu minimissään kuudesta pelistä (geimistä), mutta pelaajan on voitettava vähintään kahden pelin erolla.
6-pelin erät ovat tenniksen vakiopelimuoto, mutta on myös olemassa nopeutettuja pelimuotoja kuten:
Tässä artikkelissa kerrotaan kattavasti miten monta peliä sisältyy tenniksen eri pelimuotoihin.
Ei ole virallista lähdettä siihen miksi tenniksessä on omalaatuinen pisteenlasku, mutta monet ovat tarjonneet vastaavia selityksiä:
Olipa tämän ainutlaatuisen pisteytysjärjestelmän alkuperä mikä tahansa, yksi asia on varma: se on kestänyt aikaa. Sama vanhanaikainen pisteytysjärjestelmä on edelleenkin käytössä.
Tenniksen historian aikana on kuitenkin tehty muutamia muutoksia siihen miten pisteitä voitetaan. Muutokset ovat keskittyneet erien rakenteeseen.
Ennen erillä ei ollut maksimimäärää, mutta nyt tie-breakit auttavat hallitsemaan pelin kestoa. Ennen tie-breakeja tennispelit saattoivat venyä erittäin pitkiksi, sillä pelin voittoon vaadittiin 2 pelin ero.
Eriä voi myös tarpeen tullen pidentää yhden erän otteluita varten tai lyhentää liian pitkien otteluiden välttämiseksi.
👉 Täältä voit lukea lisää tenniksen pistelaskusta ja tie-breakin toiminnasta tenniksen pistelasku.
Tavallisessa tennisottelussa yhden erän voittamiseksi vaaditaan 6 pelivoittoa. Jos peli on 6-6 niin kyseisen erän ratkaisemiseksi pelataan tie-break. Yleensä tavallinen tennisottelu pitää sisällään kolme erää, jotka kaikki pelataan kuudesta pelivoitosta.
Lyhyemmissä otteluissa voidaan käyttää yhtä 8-pelin erää. Lisäksi voidaan myös pelata paras kolmesta formaatilla, mutta niin, että yksi erä pelataan aina neljään pelivoittoon (Fast 4).
Perinteisessä pelimuodossa pelaajat syöttävät aina vuorotellen joka pelin välein. Ensimmäinen pelaaja/joukkue, joka voittaa 6 peliä, voittaa erän, mutta hänen on voitettava kahden pelin erolla. Jos tilanne on 6-6, pelataan yleensä tie-break.
Mitä sitten tarkoittaa ”kahden pelin erolla”?
Esimerkki
Artturin ja Leon välinen erä päättyy, kun jompikumpi pelaaja voittaa 6 peliä. Kymmenen uuvuttavan pelin jälkeen pelit ovat tasan 5-5. Koska voittajan on voitettava kahden pelin erolla, peli ei pääty tilanteeseen 6-5 tai 5-6. Näin ollen Leo ja Artturi jatkavat, kunnes tilanne on:
7-5 (Leo voittaa)
5-7 (Artturi voittaa)
6-6 (tie-break)
Tie-breakissa voittaja on se, joka saavuttaa ensimmäisenä 7 pistettä 2 pisteen erolla. Tie-breakin voittajan erän tulos on 7-6. Ottelut pelataan yleensä paras kolmesta sarjasta -muodossa, mutta miesten Grand Slam -turnaukset pelataan paras viidestä.
Tässä on esimerkiksi tulostaulu, jossa Leo vie voiton tie-breakin jälkeen. Tässä Leo teki 12 tie-break-pistettä ja Artturi 10. Leo voitti 2 pisteellä, joten hän voitti tie-breakin ja siten seitsemännen pelin ja kyseisen erän.
Erä kestää yleensä 20-60 minuuttia, mutta se voi vaihdella kenttä- ja pelaajatyyppien kesken.
Nykyään yhä useammat amatöörikilpailut käyttävät ”Pro settejä”, joita käytetään nopeuttamaan otteluita.
Kahdeksan pelin Pro Setit ovat samanlaisia kuin kuuden pelin erät, mutta tässä pelaajan on voitettava kahdeksan peliä voittaakseen koko ottelun (sen sijaan, että hän pelaisi mahdollisesti kolme kuuden pelin erää).
8-pelin Pro Setissä pelataan tie-break, jos tilanne on 7-7.
Toisin kuin 6-pelin erissä, 8-pelin Pro Setissä pelaajan ei tarvitse johtaa kahdella pisteellä (peleissä tai tie-break-pisteissä), mikä nopeuttaa pelejä entisestään.
8-pelin Pro Settejä pelataan tyypillisesti amatööriotteluissa, joissa ottelut pelataan töiden jälkeen. Näin ottelut eivät vie koko iltaa.
Kun jokainen kierros pelataan 8-pelisenä Pro Settinä (sen sijaan, että pelattaisiin paras kolmesta 6-pelisissä erissä), jokainen kierros kestää vain 40-60 minuuttia.
Tämä tekee otteluista nopeampia ja helpommin pelattavia lyhyessä ajassa.
Ihmisten kiireisten aikataulujen vuoksi yhden päivän tennisturnaukset ovat yleistymässä sekä junioreille että senioreille. Lyhyemmät turnaukset edellyttävät luonnollisesti lyhyempiä otteluita, koska pelaajat saattavat pelata kolme tai neljä ottelua päivässä.
Jotta ottelut pysyisivät lyhyinä, mutta perinteinen pisteytys säilyisi, pelataan ”lyhyitä eriä”.
Lyhyessä erässä pelaaja voittaa voittamalla vain neljä peliä (kahden pelin erolla). Tie-breakia käytetään tilanteessa 3-3 (tai 4-4) ratkaisemaan tiukat ottelut.
Tyypillisesti short set -muotoiset ottelut ovat paras kolmesta formaatissa, joista kaksi ensimmäistä erää ovat short set -eriä ja kolmas on tie-break 10 pisteeseen, mikä nopeuttaa ottelua entisestään.
Jotkut turnaukset käyttävät myös “Fast 4”-formaattia, jossa pelataan kaksi lyhennettyä erää 4 peliin. Usein Fast 4 pitää myös sisällään sääntömuutoksia kuten no Ad eli pelataan ilman etuja ja No Let eli, jos pallo osuu syötössä verkkoon ja tippuu oikeaan syöttöruutuun niin peli jatkuu.
Aikoinaan tenniksessä ei ollut käytössä tie-breikkiä, joten ottelut saattoivat kestää erittäin pitkään. Vielä joku aika sitten Grand Slam ja Davis Cup-otteluissa ei ollut käytössä tie-breikkiä, mutta pitkään kestävien otteluiden takia se otettiin käyttöön.
Kuuluisa esimerkki erittäin pitkästä ottelusta oli Wimbledonissa vuonna 2010, jolloin John Isner ja Nicolas Mahut pelasivat yli 11 tuntia ja peli päättyi viidennessä erässä lukemiin 70-68.
Nykytenniksen luonteen puolesta näin pitkät ottelut olisivat pelaajille liian fyysisiä ja haastavia.