TennisLeo normal thumbnail

Tenniksen Pistelasku

Oletko kiinnostunut oppimaan tenniksen pistelaskun? Tässä artikkelissa on selitetty miten tenniksen pistelasku toimii. Jos olet kiinnostunut oppimaan tenniksen säännöistä voit lukea lisää täältä.

15-30, 5-5… Näin se toimii:

Tennis pistetaulu

Tennisottelun pistelasku koostuu kolmesta asiasta:

 • Pisteet (Points) 0,15, 30, 40 ja Ad
 • Pelit (Games) 1,2,3,4,5,6,7
 • Erät (Sets) 1,2,3

Tiivistettynä tennisottelun voittaa se pelaaja, joka on ensimmäiseksi voittanut ennalta sovitun määrän eriä. Tämä voi olla kilpailusta riippuen kaksi erää (paras kolmesta) tai kolme erää (paras viidestä). Yhden erän voittamiseen vaaditaan se, että pelaaja voittaa tietyn määrän pelejä, jotka taas koostuvat palloista.

Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta seuraavassa osiossa selitetään tenniksen pistelasku alusta alkaen.

Pisteet (Points)

Tennisottelun pisteet muodostuvat palloista. Pallo tarkoittaa yhtä pelattua pistettä, joka alkaa syötöllä ja voi päättyä neljällä mahdollisella tavalla:

 1. Vastustaja lyö tennispallon verkkoon
 2. Vastustaja lyö tennispallon yli kentän rajojen
 3. Tennispallo pomppaa kaksi kertaa vastustajan puolella niin, että ensimmäinen pomppu on ollut rajojen sisällä
 4. Vastustaja tekee tuplavirheen syötössä eli ei pysty kahdella peräkkäisellä syötöllä osumaan vastustajan syöttöruutuun pelin sääntöjen mukaisesti

Jos pallo päättyy jollain näistä tavoista niin ottelun toinen osapuoli saa yhden pisteen. On hyvä muistaa, että tennispallo saa kuitenkin osua pelin aikana verkkoon, kunhan se tippuu rajojen sisäpuolelle.

Jokaisen pelatun pisteen välillä vaihdetaan aina syöttösuuntaa. Esimerkiksi jos pelaaja on voittanut pisteen syöttäessä oikealta kenttäpuoliskolta niin seuraavassa pisteessä hän syöttää vasemmalta kenttäpuoliskolta.

Pelissä voitettujen pisteiden määrä ei kuitenkaan näy tulostaulussa samalla tavalla kuin voisi kuvitella vaan tennisottelun pisteet esitetään seuraavalla tavalla:

Voitetut pisteetTulostaulu
0 pistettä0
Ensimmäinen piste15
Toinen piste30
Kolmas piste40
Neljäs pistepeli (game)
Neljäs piste 40-40 tasatilanteessaAd

Pelaajan/parin pitää siis voittaa neljä pistettä kahden pisteen erolla voittaakseen yhden pelin, mutta jos kumpikin pelaaja/pari on voittanut kolme pistettä niin tilanne on tasan eli 40-40. Tasatilanteessa jomman kumman pelaajista/pareista on voitettava kaksi pistettä peräkkäin voittaakseen kyseisen pelin.

Pelaajan/parin voittaessa pisteen tasatilanteessa he saavat edun, joka näkyy tulostaulussa esim. Ad-40. Jos kuitenkin edun saanut osapuoli häviää seuraavan pisteen niin he menettävät edun ja peli siirtyy takaisin tasatilanteeseen 40-40.

On hyvä muistaa, että tasatilanteessa ei voi kuitenkaan menettää pisteitä eli jos pelaaja/pari häviävät pisteen tasatilanteessa niin tilanteesta ei tule 30-40 vaan 40-Ad. Tasatilanne jatkuu siis niin pitkään kunnes, jompikumpi pelaajista/pareista on voittanut kaksi pistettä peräkkäin.

Pisteet tiivistettynä

 • Opetellessa tenniksen pistelaskua on hyvä muistaa, että ottelun pisteet esitetään aina niin, että syöttövuorossa olevan pelaajan/parin pisteet tulevat ensin. Eli jos syöttövuorossa oleva pelaaja on voittanut kolme pistettä ja hänen vastustajansa yhden pisteen niin tilanne on 40-15
 • Pisteet muodostuvat palloista ja pallot alkavat syötöstä ja päättyvät 4 mahdollisella tavalla
 • Pelin voittaa se kuka saa ensiksi neljä pistettä kahden pisteen erolla (0→15 → 30 → 40 → peli)
 • Tasatilanteessa peli on 40-40 ja pelaajan/parin voittaessa pisteen he saavat edun (Ad)
 • Jos edun omaava pelaaja/joukkue häviää pisteen he menettävät edun ja peli siirtyy taas tasatilanteeseen (40 – Ad → 40- 40)
 • Tasatilanteessa pelaajan/parin pitää voittaa kaksi pistettä peräkkäin voittaakseen pelin (40 → Ad → peli)

Pelit (Games)

Davis Cup FIN-AUT
Kuva: Suomen Tennisliitto

Edellisessä osiossa mainittiin jo, miten tenniksessä voi voittaa yhden pelin. Tässä osiossa käydään vielä tarkemmin läpi, miten pelien kautta pystyy voittamaan erän ja mitä eri poikkeustapauksia on olemassa.

Yksinkertaisuudessaan se pelaaja/pari kuka voittaa ensiksi 6 peliä voittaa yhden erän esimerkiksi 6-1. Erät pitää kuitenkin voittaa kahden pelin erolla eli esimerkiksi 6-4. Jos tilanne on 6-5 erävoittoon tarvitaan vielä yksi voitettu peli, jotta tilanteeksi tulisi 7-5.

On hyvä pitää mielessä, että pelaajien pitää vaihtaa puolia aina ensimmäisen, kolmannen ja jokaisen seuraavan parittoman pelin jälkeen jokaisessa erässä. Pelaajat vaihtavat myös puolia jokaisen erän jälkeen paitsi, jos erän pelien yhteenlaskettu summa on parillinen.

Yhteenlasketun pelien summan ollessa parillinen pelaajat vaihtavat puolia seuraavan erän ensimmäisen pelin jälkeen.

Tie-Break

Jos kummatkin pelaajat/parit ovat voittaneet 6 peliä niin tilanne on 6-6. Tässä tilanteessa ei pelata enää uutta peliä vaan erä ratkaistaan Tie-break-menetelmällä. Tie-breakin ja kyseisen erän voittaa se osapuoli kumpi voittaa ensiksi seitsemän palloa vähintään kahden pallon erolla. Yhdestä voitetusta pallosta saa siis yhden tie-break pisteen.

Tie-break alkaa niin, että toinen pelaajista syöttää yhden kerran, jonka jälkeen aina kummatkin pelaajista syöttävät kaksi kertaa peräkkäin, kunnes jompikumpi on saanut 7 tai enemmän pistettä kahden pisteen erolla.

Tie-break voi päättyä esimerkiksi 12-10, jonka jälkeen tie-breakin voittanut pelaaja voittaa myös kyseisen erän (7-6). Tällainen tilanne esitetään tulostaululla seuraavasti eli ensiksi pelivoitot ja pienemällä tie-break-voitot.

Tie-breakissa pelaajat vaihtavat puolia joka kuudennen pisteen jälkeen.

Esimerkki tie-breakista:

Tie breakin tulostaulu
Leo voitti Artturin tie-breakissa 12-10 ja samalla kyseisen erän

Pelit tiivistettynä

 • Pelaajan/parin pitää voittaa 6 peliä vähintään kahden pelin erolla voittaakseen yhden erän
 • 6-5 tilanteessa pelataan vielä yksi normaali peli
 • Jos tilanne on 6-6 erä ratkaistaan tie-break-menetelmällä
 • Tie-breakin voittaa se osapuoli joka voittaa ensiksi 7 palloa kahden pisteen erolla
 • Tie-breakin alussa toinen pelaajista syöttää yhden syötön, jonka jälkeen kummatkin pelaajista syöttävät aina kaksi kertaa peräkkäin


Erät (Sets)

Tennisottelun voittamiseen vaaditaan tietty määrä erävoittoja. Tämä voi olla turnauksesta riippuen 2 tai 3 erää. Pienemmissä turnauksissa käytetään paras kolmesta menetelmää eli kahdella erävoitolla voittaa koko ottelun.

Grand Slam turnauksissa eli isoissa turnauksissa käytetään paras viidestä menetelmää eli otteluvoittoon vaaditaan 3 erävoittoa. Tennisottelussa riittää, että voittaa ennalta sovitun määrän eriä ja niissä ei täydy olla kahden eroa.

Esimerkki päättyneen pelin tulostaulusta:

Päättyneen ottelun tulostaulu
Leo voitti paras viidestä ottelun, sillä hän voitti 3 erää (7-6, 6-2 ja 6-0)

Erät tiivistettynä

 • Tennisottelun voittaa se pelaaja/pari kuka voittaa ensiksi 2 tai 3 erää (paras kolmesta tai paras viidestä)
 • Kahden eroa ei tarvita erävoitoissa

FAQ

Häviääkö pisteen jos maila osuu palloon kaksi kertaa lyönnin aikana?

– Ei menetä, maila saa osua palloon lyönnin aikana kaksi kertaa tai enemmän kunhan lyöntiliike on yhtenäinen.

Lisää luettavaa

Tenniksen Säännöt Tiivistettynä

Tenniksen Sanakirja

Miten ATP ja WTA toimii?

Tarkemmat tenniksen pelisäännöt Tennisliiton sivuilla