TennisLeo normal thumbnail

Suomen Kilpatennisopas (2024)

Suomessa kilpatennis on jaettu kolmeen eri tasoon: 1-tason arvokilpailuihin, 2-tason kansallisiin kilpailuihin ja 3-tason harrastekilpailuihin. Tennispelaajien taitotasot ovat taas jaettu viiteen eri luokkaan joista ensimmäinen on A-luokka ja viimeinen E-luokka.

Tenniskilpailuja järjestetään ympäri vuoden ja kilpailuja löytyy minitenniksestä aina senioritennikseen asti.

JGP-pokaaleja
Kuva: Suomen Tennisliitto

Kilpatennis Suomessa

Suomessa kilpatenniksestä vastaa Tennisliitto, joka ylläpitää pelaajien rankingpisteitä ja järjestää virallisia yksittäisiä- sekä sarjakilpailuita.

Kisatakseen tenniksessä pelaajan tulee olla jonkun Tennisliiton alaisen seuran jäsen sekä hänellä on oltava vuosittainen kilpailulisenssi.

Kilpatenniksen alustana toimii TennisÄssä, jonka kautta pystyy osallistumaan kilpailuihin sekä näkemään oman pelaajaprofiilin.

Kilpatenniksen luokat

Suomessa tenniksen kilpapelaajat ovat jaettu viiteen eri luokkaan (A-E) ja jokainen luokka on jaettu vielä useaan eri taitotasoon. A-luokka on kaikkein korkein kilpaluokka sekä 1-taitotaso on kaikkien korkein taitotaso jokaisessa kilpaluokassa.

Kilpaluokat eivät ole kuitenkaan tiukasti rajattuja vaan pelaaja saa osallistua kilpailuihin, jotka vastaavat omaa tasoa tai ovat sen yläpuolella. Esimerkiksi D-Luokan pelaaja voi osallistua D, C ja B-Luokan kisoihin.

Omat tasoluokkasi kilpailut löydät TennisÄssästä!

A-Luokka (A1, A2, A3)

A-Luokka on suomen kilpatenniksen korkein kilpaluokka ja se koostuu ammattilais- ja puoliammattilaispelaajista.

B-Luokka (B1, B2, B3)

B-Luokka on toiseksi korkein luokka ja se koostuu potentiaalisista A-luokan pelaajista sekä erittäin kokeneista pelaajista.

C-Luokka (C1, C2, C3)

C-Luokka on kolmanneksi korkein luokka ja se koostuu kokeneista kilpapelaajista.

D-Luokka (D1, D2)

D-Luokka on neljänneksi korkein luokka ja se koostuu vähän kokeneemmista kilpapelaajista sekä junioripelaajista.

E-Luokka (E1, E2)

E-Luokka on alin kilpaluokka ja se koostuu vähemmän kokeneista kilpapelaajista sekä aloittelevista kilpapelaajista kuten junioripelaajista.

Jokainen uusi kilpapelaaja aloittaa E-Luokasta.

Junioriluokat

Nuorimmat juniorit pelaavat minitennis tai miditenniskisoja ja heillä ei ole vielä kilpaluokkia. Sen sijaan juonioriluokat muodostuvat ikäluokista, jotka alkavat 9-vuotiaista ja jatkuvat yhden vuoden välein 18-ikävuoteen saakka. Pelaajan täytettyä 18-vuotta hän siirtyy aikuisten kilpaluokkiin.

Junioriluokissa on myös mahdollista pelata omaa ikäluokkaa vanhemmissa, mutta omaa ikäluokkaa nuorempiin kisoihin osallistuminen ei ole sallittua.

Miten aloitan kilpatenniksen?

tenniskengät ja maila

Tässä osiossa on kerrottu miten voit aloittaa kilpatenniksen.

Edustusseuraan liittyminen

Kilpatenniksen aloittamisen ensimmäinen askel on edustusseuraan liittyminen. Edustusseurat ovat tennisliiton alaisia virallisia tennisseuroja.

Tennisseuroihin pystyy liittymään Tennisclubin kautta tai seurasta riippuen tekemällä hakemuksen seuran omien nettisivujen kautta.

Esimerkkejä tennisseuroista:

Uusimaa

Varsinais-Suomi

Pirkanmaa

Pohjois-Pohjanmaa

Kilpapelaajan on mahdollista olla jäsen useammassa kuin yhdessä Tennisliiton alaisessa seurassa, mutta hän voi kerralla edustaa vain yhtä seuraa (poikkeuksena sarjatennisedustus ja senioreiden sarjatennis).

Pelaajan on myös mahdollista vaihtaa edustusseuraa, jonka voi tehdä seurasiirtohakemuksella.

Pelaajanumero

Tennisässä logo
Kuva: Suomen Tennisliitto

Pelaajan liittyessä Tennisliiton alaiseen edustusseuraan hänelle luodaan pelaajanumero, jonka avulla hänellä on oikeus osallistua virallisiin kilpailuihin.

Kilpailulisenssi

Pelaajanumeron lisäksi pelaajalla täytyy olla kilpailulisenssi, jotta hän voi osallistua TennisÄssän kautta kilpailuihin (poikkeuksena mini- ja midikisat).

Kilpailulisenssi on aina voimassa yhden kalenterivuoden ja sen pystyy ostamaan TennisÄssän omasta pelaajaprofiilista.

TennisÄssä lisenssin ostaminen
Lähde: TennisÄssä

TennisÄssä

TennisÄssä on Suomen kilpatenniksen virallinen alusta. Sen kautta pelaajat pystyvät osallistumaan kilpailuihin sekä näkemään sijoituksensa. TennisÄssän saa käyttöön liittyessä tennisseuraan.

Vinkkejä aloitteleville kilpapelaajille

  • Kilpailut ovat yleensä kaaviomuotoisia tarkoittaen, että häviöstä tippuu suoraan turnauksesta ulos
  • Kilpailut voivat kestää useamman päivän niin varsinkin kisatessa kauempana kannattaa varautua majoituksen hankkimiseen
  • Kilpailujen pelien välissä voi joutua odottelemaan muutamia tunteja
  • Kilpailujen osallistumismaksua ei saa takaisin jos vetäytyy kisoista liian myöhään
  • Kilpailuissa käytettävät pallot tulevat yleensä järjestäjän puolesta

Aikuisten sekä nuorten kilpatennis

Tässä osiossa on kerrottu aikuisten ja nuorten kilpatenniksen muodoista.

TEHO Sport Tennisliiga

Teho Sport tennisliigalogo
Kuva: Suomen Tennisliitto

TEHO Sport Tennisliiga on suomen kilpatenniksen korkein sarjamuotoinen kilpailu. Sen liigat muodostuvat miesten sarjasta, jossa on 10 joukkuetta ja naisten sarjasta, jossa on 8 joukkuetta. Joukkueiden väliset ottelut muodostuvat kolmesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä.

Eniten pisteitä kerännyt joukkue julistetaan TEHO Sport Tennisliigan voittajaksi ja vähiten pisteitä kerännyt joukkue tippuu 1-Divisioonaan.

Lisää tietoa

TEHO Sport Finnish Tour

Teho Sport Finnish Tour
Kuva: Suomen Tennisliitto

TEHO Sport Finnish Tour avointen luokkien kilpailusarja, johon kuuluu myös yleisten luokkien sisä- ja ulkokenttien SM-kilpailut.

Lisää tietoa

TEHO Sport Tennisliiga Cup

TEHO Sport Tennisliiga Cup on ulkokautena pelattava miesten sekä naisten cup-muotoinen kilpailu. Miesten yksi sarjaottelu sisältää kolme kaksinpeliä ja yhden tai kaksi nelinpeliä. Naisten yksi sarjaottelu sisältää kaksi kaksinpeliä ja tarvittaessa yhden nelinpelin. Sarjojen kolme parasta joukkuetta palkitaan SM-mitaleilla.

Lisää tietoa

Sarjatennis

Sarjatennis on kaiken tasoisille pelaajille sopiva kilpailumuoto ja sitä pelataan sekä sisä- että ulkokautena. Siinä kisataan oman tennisseuran joukkueessa toisten tennisseurojen joukkueita vastaan. Sarjaottelut muodostuvat kaksin- ja nelinpeleistä ja ottelut pelataan koti- sekä vierasotteluina.

Miesten sarjatennistä pelataan kuudessa eri tasossa (korkeusjärjestyksessä):

  • TEHO Sport Tennisliiga
  • 1-Divisioona
  • 2-Divisioona
  • 3-Divisioona
  • 4-Divisioona
  • 5-Divisioona

Naisten sarjatennistä pelataan neljässä eri tasossa: (korkeusjärjestyksessä):

  • TEHO Sport Tennisliiga
  • 1-Divisioona
  • 2-Divisioona
  • 3-Divisioona
Sarjatenniksen joukkueet
joukkue

Sarjatenniksen joukkueet muodostuvat kapteenista, sekä muista pelaajista. Kapteenin tehtävänä on hallita kyseistä sarjatennisjoukkuetta ja sopia pelejä toisia sarjatennisjoukkueita vastaan.

Sarjatenniksen ottelumuodot ja pelaajajärjestys

Miesten korkeimpien divisioonien (1-3) sarjaottelut koostuvat kolmesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä. 4- ja 5-Divisioonien sarjaottelut koostuvat kahdesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä. Lisäksi 5-Divisioonan ottelut pelataan lähtökohtaisesti tunnin aikapeleinä No-Ad säännöillä elleivät joukkueet toisin sovi.

Naisten sarjaottelut koostuvat kahdesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä. 3-divisioonan ottelut pelataan lähtökohtaisesti tunnin aikapeleinä No-Ad säännöillä elleivät joukkueet toisin sovi.

Sekä miesten, että naisten sarjatennisottelun kolmas erä pelataan kaikissa otteluissa tie breikkinä 10-pisteseen.

Sarjaotteluiden pelit pelataan pelaajajärjestyksen mukaisesti eli kummankin joukkueen parhaimmat pelaajat pelaavat toisiaan vastaan.

Sarjataso

Joukkueiden sarjataso muodostuu yleensä edellisen vuoden sarjan sekä pelaajien taitotason perusteella. Sarjatenniksen uudistuksen myötä alimmille divisioonille asetettiin tasorajat, jotka koskevat miesten 5-Divisioonaa ja naisten 3-Divisioona. Uudistuksen myötä alimmissa sarjoissa saavat pelata korkeintaan D-luokan pelaajat ja Miesten 4-Divisioonassa B-luokan pelaajat.

Jos joukkue sisältää pelaajia, jotka ovat kyseistä divisioonatasoa korkeammalla joukkue voi hakea paikkaa ylemmästä divisioonasta.

Miten pystyn aloittamaan sarjatenniksen?

Sarjatenniksen aloittamiseksi tarvitset tennisseuran jäsenyyden, kilpailulisenssin sekä vähintään kaksi pelaajaa, joiden kanssa voit muodostaa joukkueen (joukkueet voivat sisältää myös junioripelaajia). Kun sinulla on nämä asiat valmiina voit olla seuraavaksi yhteydessä oman tennisseurasi sarjatennisvastaavaan, joka pystyy luomaan sinulle joukkueen sekä antamaan TennisÄssään kapteenin valtuudet.

Kapteenin valtuuksien avulla pystyt merkkaamaan otteluita ja tuloksia ylös. Joukkueiden kapteenin ovat yksin vastuussa pelien sopimisesta ja lähtökohtaisesti kunkin joukkueen kapteenin tulisi sopia omat kotipelinsä.

Aloittaessa sarjatenniksen on hyvä muistaa tietyt päivämäärät johon mennessä joukkue pitää ilmoittaa tulevalle kaudelle ja johon mennessä ottelupäivät tulee sopia.

Lisää tietoa

Luokkamestaruussarja

Luokkamestaruussarja on uusille pelaajille muodostettu kilpailumuoto, jonka tarkoituksena on lisätä pelaajien ottelu- sekä kilpailumääriä.

Luokkamestaruussarjojen luokat

Miesten luokkamestaruussarjoja järjestetään B, C, D ja E-luokissa. Naisten luokkamestaruussarjoja järjestetään B, C, D ja E-luokissa.

Lisää tietoa

Yksittäiset kilpailut

TennisÄssästä löytyy paljon yksittäisiä kilpailuita kuten päiväkilpailuita. On hyvä pitää mielessä, että suurin osa tenniskilpailuista pelataan kaaviomallisina, eli yhdestä tappiosta tippuu suoraan ulos turnauksesta.

Junioreiden ja lasten kilpatennis

Fazer JGP logo
Kuva: Suomen Tennisliitto

Fazer Junior Grand Prix (JGP)

Fazer Junior Grand Prix on nuorille suunnattu korkean tason kilpailusarja, joka sisältää 10-.12-,14- ja 16 vuotiaiden luokat. Jokaisessa ikäryhmässä pelataan kaksin- ja nelinpeliluokat. JPG:n luokat/kaaviot pelataan cup-muodossa, paitsi 10- ja 12-vuotaiden karsinnat pelataan lohkomuodossa.

Lisää tietoa

TEHO Sport Finnish Junior Tennis Tour

TEHO Sport Finnish Junior Tennis Tour alle 21-vuotiaille järjestettävä kilpailusarja, joka pelataan Finnish Tourin mallin mukaisesti.

Lisää tietoa

Junioreiden SM-Liigacup

Junioreiden SM-Liigacup on yksi suurimpia junioriturnauksia, joka järjestetään kesäisin Vierumäellä. Turnaus pelataan joukkuekilpailuna 11-, 13-, ja 15-vuotiaiden poikien sekä tyttöjen sarjoissa.

Lisää tietoa

Junioreiden SM-Liigacupin kilpailumuoto

Junioreiden SM-Liigacupin 13- ja 13-vuotiaiden sarjat muodostuvat yleensä 16:sta joukkueesta ja 15-vuotiaiden sarjat 8:sta joukkueesta. Jokainen joukkue koostuu kolmesta pelaajasta ja jokaisella joukkueella on sarjatenniksen kaltaisesti kapteeni, jonka vastuuna on hallita joukkuetta kisan ajan.

Sarjaottelut pelataan cup-kaaviona molempiin suuntiin. Yksi sarjaottelu koostuu kahdesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä.

Mini- ja Miditennis Tour

Mini- ja Miditennis Tour on nuorille lapsille kohdistettu kilpailusarja, jossa pelataan pienemmillä kentillä ja softis- tai oransseilla palloilla. Mini- ja Miditennis Tourin tarkoituksena on tutustuttaa nuoremmat pelaajat kilpatenniksen maailmaan.

Lisää tietoa

9V Miditour

9V Miditour on tarkoitettu 9-vuotta täyttäneille tai nuoremmille lapsille. Kyseinen sarja pitää sisällään seitsemän osakilpailua ja jokaiselle pelaajalle on luvassa useampi kaksinpeliottelu.

9V Miditourin tavoitteena on tutustuttaa lapsi ja hänen vanhempansa kilpailutilanteeseen. Apuna peleissä toimivat kentänvalvojat, jotka neuvovat pelaajia.

Lisää tietoa

Lue lisää

Tennisliiton kilpailut

TennisÄssä

Missä ja miten tennistä voi harrastaa?