TennisLeo normal thumbnail

Tennismailan Jännitys — Milloin, Miksi ja Miten? [2024]

Onko sinusta tuntunut siltä, että pallo ei enää mene sinne, minne haluaisit sen menevän ja, että sinulla on vähemmän kontrollia lyönneissäsi? Tai ovatko jänteesi joskus katkenneet kesken pelin? Syynä on todennäköisesti ollut löysät ja kuluneet jänteet.

Tennismaila on tenniksen tärkein henkilökohtainen peliväline ja onkin erittäin tärkeää, että sitä huolletaan säännöllisesti.

Tennismailan jännitys

Tennismailan jännitystä

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä, jotka ovat merkitty 👉-ikonilla

Tennismailan jännitysprosessi alkaa vanhojen jänteiden poistosta. Vanhojen jänteiden poistossa jänteet leikataan poikki ja poistetaan tennismailasta. Tämän jälkeen tennismaila asetetaan jännityskoneeseen ja siihen pujotetaan uusi jänne. Kun uusi jänne on pujotettu mailaan, voidaan aloittaa mailan jännittäminen.

Jännitysprosessissa mailaan jännitetään ensiksi yksitellen kaikki pystysuuntaan menevät jänteet (pystyjänteet). Kun kaikki pystyjänteet ovat jännitetty niin siirrytään vaakasuuntaan meneviin jänteisiin (vaakajänteet).

Vaakajänteiden pujottamisessa pitää olla tarkkana, sillä jännittäjän on vuorotellen vietävä vaakajänne pystyjänteiden yli ja ali. Kun kaikki jänteet ovat pujotettu ja kiristetty niin jänteiden päihin tehdään solmut ja maila on pelivalmis.

Koko jännitysprosessi kestää 10-30min jännittäjästä riippuen.

Milloin maila pitäisi jännittää?

Yleisenä sääntönä tennismailan jännittämisessä on se, että maila tulisi jännittää vuodessa niin monta kertaa kuin pelaaja pelaa tennistä viikossa. Eli esimerkiksi jos pelaat tennistä 2 kertaa viikossa, niin jänteet tulisi jännittää ainakin 2 kertaa vuodessa.

Ohessa tarkempi taulukko jännityskerroista.

PelikerratAloittelijaKeskitaso/Edistynyt pelaaja
Yksi tai vähemmän pelikertaa kuukaudessa1 kerta vuodessa2 kertaa vuodessa
1-3 pelikertaa kuukaudessa 2 kertaa vuodessa 3 kertaa vuodessa
1-3 pelikertaa viikossa3 kertaa vuodessa 4 kertaa vuodessa
4+ kertaa viikossa 4-5 kertaa vuodessa 5+ kertaa vuodessa

Jos ihmettelet, että miksi aloittajan ei tarvitse vaihtaa jänteitä niin usein kuin edistyneiden pelaajien niin se johtuu siitä, että edistyneemmät pelaajat lyövät palloon kovempaa. Mitä kovempaa pelaaja lyö palloon, niin sitä enemmän jänteet kuluvat.

Merkkejä siitä, että tennismaila pitäisi viedä jännitykseen:

 • Jänteiden näkyvä kuluminen: jänteet ovat rispaantuneet tai jänteissä on uria
 • Jänteiden liikkuminen: on normaalia, että tenniksen pelaamisen jälkeen kaikki jänteet eivät osoita suoraan, mutta jänteiden huomattava kaareilu tai jatkuva suoristamisen tarve on merkki vanhentuneista jänteistä
 • Fiilis: jos tuntuu siltä, että pallo karkailee paljon tai että palloon on vaikea saada kierrettä niin maila olisi hyvä viedä jännitykseen

On hyvä pitää mielessä, että jänteet alkavat löystymään heti kun maila irrotetaan jännityskoneesta. Jännityksen elinikään vaikuttavat paljon myös jänteen tyyppi ja kilomäärät, jotka ovat selitetty myöhemmin tässä artikkelissa.

Miksi maila pitäisi jännittää?

Tennismailan jännitystä eri koneella

Tähän on listattu 5 syytä miksi tennismaila kannattaisi jännittää:

1. Tarkkuus

Kireät jänteet joustavat osumahetkellä paljon vähemmän, tuottaen mailaan enemmän kontrollia. Kireät jänteet tuottavat myös vähemmän voimaa, joten palloa on helpompi hallita. Löysät jänteet joustavat taas paljon sekä tuottavat voimaa, joten palloa voi olla vaikeampi hallita.

2. Katkeamisen uhka

Mitä kuluneemmat ja vanhemmat jänteet ovat niin sitä todennäköisemmin ne voivat katketa kesken pelin. Jänteiden katkeaminen ei itsessään ole vaarallista, mutta jos sinulla on vaikka vain yksi maila, josta katkeavat jänteet joudut luultavasti turvautumaan tennishallin lainamailaan.

Asia on kuitenkin eri, jos jänteesi katkeavat kesken virallisen pelin ja sinulla on vain yksi maila. Tämän takia, jos sinulla on vain yksi maila, niin se kannattaisi jännittää aina ennen kisarupeamaa.

Kilpailevilla pelaajilla olisi hyvä olla ainakin 2 identtistä mailaa, joiden jänteet olisi aina vaihdettu samaan aikaan.

3. Käsiystävällisyys

Olit sitten tenniksen harrastaja tai et, niin olet varmaan kuullut tenniskyynärpäästä. Tenniskyynärpää on tiivistettynä rasituksen aiheuttama kyynärvarren ojentajalihaksen vaiva, jota esiintyy kaiken tasoisilla tennispelaajilla.

Tennispallo on kuitenkin yllättävän painava ja tennispelaajan käsi on kovassa rasituksessa jokaisessa lyönnissä.

Tennismailaan olisi siis suositeltavaa vaihtaa jänteet tarpeeksi usein, sillä uudet jänteet vaimentavat osumaa paljon enemmän verrattuna vanhoihin ja kuluneisiin jänteisiin.

Paremman vaimennuskyvyn ansioista uusilla jänteillä on mukavampi pelata ja ne ehkäisevät tenniskyynärpään syntymistä ja oireita.

4. Kierteen tuottaminen

Tenniksen kierrelyönti

Tennislyönnissä kierre syntyy siitä, kun mailan jänteet pyyhkäisevät pallon läpi nopealla liikkeellä. Tämä saa pallon pyörimään lyöntiliikkeen omaisesti joko ylöspäin (yläkierre) tai alaspäin (alakierre).

Varsinkin yläkierteen tuottamisessa on tärkeää, että mailan jänteissä on tarpeeksi kimmoisuutta, jotta ne pystyvät palamaan takaisin paikoilleen lyönnin jälkeen.

Jos jänteet jäävät huomattavan kaarelle lyönnin jälkeen, niin tämä tarkoittaa sitä, että jänteet ovat liian löysällä. Löysät jänteet eivät enää jaksa painaa palloa vastaan vaan ne mukautuvat pallon liikkeen mukaisesti ja menevät kaarelle.

Kaarella olevat jänteet vaikeuttavat kierteen tuottamista, sillä jänteet “pakenevat” pallon alta ja osuma jää heikoksi. Tennislyönneissä olisikin tärkeää, että lyönnit tottelisivat lyöjää eikä palloa.

5. Kehityksen hidastuminen

Viimeisenä syynä jännittää maila on se, että vanhat ja löysät jänteet hidastavat kehittymistä tenniksessä. Tennis on hyvin pitkälle fiilislaji, jossa on tärkeää löytää hyvä osumakohta.

Jokaisesta tennismailasta löytyy “sweet spot” eli kaikkein optimaalisin osumakohta. Sweet spot löytyy yleensä aivan mailan keskeltä, missä jännekuvio on kaikkein tihein. Tiheä jännekuvio tarjoaa kaikkein tukevimman ja tarkimman osuman.

Jänteiden vanhetessa ja löystyessä sweet spotin alue kasvaa. Tämä voi kuulostaa hyvältä, että optimaalinen osumakohta kasvaa jänteiden löystyessä, mutta asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Varsinkin kehittymishaluisen pelaajan olisi hyvä oppia tunnistamaan mailan optimaalinen osumakohta, jotta voisi oppia hyvän lyöntitekniikan. Jos sweet spotin alue on liian suuri niin maila ei lyönnissä anna tarpeeksi palautetta siitä, onko pallo osunut keskelle mailaa vai ei, mikä voi johtaa epätasaisiin lyönteihin.

Jokaisen pelaajan onkin tärkeää löytää itselleen sopiva jänteiden kireysaste (kilomäärä). Myöskään liian suuri kilomäärä ei ole hyvästä, sillä silloin sweet spotista tulee hyvin pieni, joka taas lisää virhelyöntien määrää.

Oikean kilomäärän löytäminen onkin vähän kuin pyörän kumien pumppaaminen, ne eivät saa olla liian löysällä, mutta eivät myöskään liian kireällä.

Miten tennismaila tulisi jännittää?

Tennismailan jänteiden tarkastelua

Tennismailaa jännittäessä on hyvä lähteä liikkeelle mailan tyypistä. Parhaimman jännityksen löytämiseen vaikuttaa paljon jännitettävän mailan kehän koko, paino, jännetiheys ja jäykkyys.

Yksinkertaisuudessaan isokehäiset mailat tuottavat enemmän voimaa, joten niihin voi laittaa kireämmät ja vähemmän voimaa tuottavat jänteet. Pienikehäiset mailat tuottavat taas vähemmän voimaa, joten niihin voi laittaa vähemmän kiloja ja enemmän voimaa tuottavia jänteitä.

Nykyään jännitysten kilomäärät ovat lähteneet kuitenkin laskuun. Aikaisemmin alan standardina oli se, että mailoihin laitettiin 25-28 kiloa. Viime vuosina uudeksi standardiksi on muodostunut 20-24 kiloa, Euroopan keskiarvon ollessa 23,5 kiloa. Tähän muutokseen on vaikuttanut paljon jänteiden ja mailojen kehitys.

Miten aloittelijan kannattaisi jännittää maila?

Aloittelevan pelaajan kannattaisi valita alhaisemmat kilot n.20-23 ja pehmeä jänne mailaansa. Kovat kilomäärät (24kg+) vaativat sen, että pelaaja osaa jo itse tuottaa voimaa palloon.

Kovissa kilomäärissä mailan sweet spot on myös pienempi ja näin ollen maila ei ole niin anteeksiantavainen virheosumissa.

Pahimmassa tapauksessa kokemattoman pelaajan käsi voi myös kipeytyä liian kovilla kilomäärillä pelatessa, joten aloittelijoiden olisi hyvä pysyä alhaisemmissa kilomäärissä ja helpommissa jänteissä. Taitojen kehittyessä voi kuitenkin siirtyä suurempiin kilomääriin ja haastavimpiin jänteisiin oman mielenkiinnon mukaan.

Miten kokeneemman pelaajan kannattaisi jännittää maila?

Kokeneemmat pelaajat suosivat yleensä kovempia kilomääriä (24kg+) ja jänteitä, sillä ne antavat enemmän kontrollia. Varsinkin kilpapelaajille on tärkeää, että jänteet säilyttävät kireytensä mahdollisimman pitkään ja tämän takia he suosivat polyesterijänteitä, sillä ne venyvät vähemmän kuin esimerkiksi multifilament-jänteet.

Tennismailan jännitys tiivistettynä

 • Aloittelijoille suositellaan alhaisia kilomääriä (20-23) ja pehmeitä jänteitä
 • Kokeneemmat pelaajat suosivat kovempia kilomääriä (24+) ja polyesterijänteitä

Jännetyypit selitettyinä

Tässä osiossa on selitetty erilaiset jännetyypit.

Polyesterijänteet

Polyesterijänteet ovat suosituimpia jänteitä ja ne ovat yleensä tehty vain yhdestä materiaalista. Polyesterijänteet tuottavat huomattavasti enemmän voimaa ja kestävät pidempään kuin luonnonjänteet.

Polyesterijänteiden paksuus voi vaihdella 1,1 mm – 1,4 mm välillä ja siitä on erilaisia versioita erilaisiin pelityyleihin. Esimerkiksi ohuemmalla polyesterijänteellä pystyy tuottamaan paremmin kierrettä, kun taas paksummalla jänteellä saa enemmän kontrollia ja kestävyyttä.

Polyesterijänteitä löytyy myös eri muotoisina ja erilaisilla kovuuksilla ja materiaaleilla. Kilpapelaajat suosivat yleensä kovempia ja pyöreänmuotoisia polyesterijänteitä (esim. Luxilon ALU Power), sillä niiden avulla saa enemmän kontrollia lyöntiin.

Aloittelijoille sopii taas paremmin, vaikka kulmikkaat jänteet (Wilson Revolve Spin), sillä niiden avulla lyöntiin saa enemmän kierrettä ja voimaa.

Esimerkkejä polyesterijänteistä:

 • Wilson Revolve / Wilson Revolve Spin
 • Luxilon ALU Power
 • Luxilon 4G Soft
 • Luxilon Element
 • Solinco Hyper-G
 • Head Sonic Pro
 • Babolat RPM Blast
 • Babolat RPM Rough

Nylon/multifilament-jänteet

Nylon/Multifilament-jänteet ovat monipuolisempia verrattuna polyesterijänteisiin. Multifilament jänteiden sisus on yleensä yksiosainen ja sen ympärillä oleva kuori muodostuu tuhansista ohuista säikeistä (synthetic gut).

Kestävyydessä multifilament-jänteet häviävät polyesterijänteille, mutta ne kompensoivat pehmeydellään ja käsiystävällisyydellään. Pehmeytensä ansiosta multifilament-jänteet sopivat varsinkin tenniskyynärpäästä kärsiville pelaajille.

Esimerkkejä Nylon/multifilament-jänteistä:

 • Tecnifibre NRG2
 • Tecnifibre Multifeel
 • Head Velocity
 • Head Reflex
 • Babolat Xcel
 • Wilson NXT
 • Wilson Sensation

Hybridit

Hybridijännitys tarkoittaa sitä, että mailan pysty- ja vaakajänteisiin laitetaan erityyppiset jänteet. Esimerkiksi mailan pysty- ja vaakajänteet voivat koostua eri materiaaleista ja paksuuksista.

Hybridijännitys tarjoaa siis mahdollisuuden luoda erilaisia jänneyhdistelmiä eri tarpeisiin, kuten kestävyyteen, kontrolliin ja voimantuottoon.

Pelaaja voi esimerkiksi valita pystysuuntaan kovan kestävän jänteen ja vaakajänteeksi pehmeän luonnonjänteen pelattavuutta varten.

Esimerkkejä hybridijännityksistä:

 • Roger Federer (Champions choice → luonnonjänne ja ALU Power Rough → polyesteri)

Luonnonjänteet

Luonnonjänteet ovat kalliita jänteitä, jotka valmistetaan lehmän suolista. Niitä käytetään nykyään harvoin, sillä niissä on heikompi kestävyys ja voimantuotto verrattuna muihin moderneihin jänteisiin kuten polyesterijänteisiin.

Luonnonjänteitä käytetään lähinnä enää vain hybridijännityksissä.

Esimerkkejä luonnonjänteistä:

 • Wilson Natural Gut
 • Babolat Touch

Älyjänne

Älyjänteet edustavat kaikkein moderneinta jänneteknologiaa. Ne muodostuvat polyesterijännetuubeista joiden sisällä on muutamia multifilament-säikeitä. Älyjänteiden tarkoitus on se, että lyödessä palloon lujaa jänteet pysyvät kovina ja tuottavat enemmän voimaa.

Hiljaa lyödessä jänteet antavat taas enemmän periksi ja pallo pysyy jänteissä pidempään tuottaen lisätuntumaa. Kannattaa pitää mielessä, että älyjänteet ovat suunniteltu alhaisille kilomäärille (18-22kg).

Esimerkkejä älyjänteistä:

 • Luxilon LXN Smart

Kaavio kilojen säilymisestä

JännetyyppiKilojen säilyvyys
Natural Gut (Luonnonjänne)Erittäin hyvä
Synthetic Gut (Nylon)Hyvä
MultifilamentKeskiverto-Hyvä
Polyester(myös älyjänteet)Heikko
Jänteissä heikko kilojen säilyvyys tarkoittaa sitä, että jänteet löystyvät nopeammin ja mailaa tulisi jännittää useammin.

Mistä jänteitä voi ostaa?

Jänteitä voi ostaa verkkokaupoista kuten:

Tennisjänteitä myydään seteissä ja keloissa.

Setti = n.12 metriä jännettä, joka riittää yhteen jännityskertaan

Kela = 200 metriä jännettä, joka riittää n. 18:sta jännityskertaan

Tennisjänteitä vois myös ostaa tennishalleilta jännityksen yhteydessä eli jos viet mailan jännitettäväksi sinulla ei tarvitse olla omia jänteitä mukana.

Jos olet aktiivinen harrastaja ja sinulla on monta mailaa, niin on suositeltavaa ostaa oma jännekela (200m) niin säästät jännityskuluissa.

Missä tennismailan voi jännittää?

Tennismailan jännitystä

Tennismailan pystyy jättämään ammattilaisen jännitettäväksi esimerkiksi seuraaviin paikkoihin:

Nettisivut/keskusKaupunki
Meilahden LiikuntakeskusHelsinki, Meilahti
Tali ja TaivallahtiHelsinki, Tali ja Taivallahti
Mandatum CenterHelsinki, Kulosaari
Smash CenterVantaa
Tapiolan TennispuistoEspoo, Tapiola
Targa ArenaKauniainen
LJN Sport – väliaikaisesti suljettuEspoo
Tuusulan TennisseuraTuusula
Kotkan TennishalliKotka
Jarkko Nieminen AreenaTurku
KilosportKaarina
Bo ArenaKaarina
NallisportOulu
BuugiJyväskylä
Tampereen TenniskeskusTampere
Intersport LielahtiTampere
XXL KalevaTampere
HuhtariLappeenranta
Anton OrpanaSeinäjoki/Vaasa
BolhallaMaarianhamina
Päivitetty 7.9.2023. Laita viestiä jos tiedät vielä lisää jännityspaikkoja!

Näistä keskuksista löytyy asianmukainen henkilökunta, joka osaa auttaa kilomäärän ja jänteiden valinnassa. Mailan saa yleensä takaisin jännityksestä 2-3 päivän kuluttua ja jännitys maksaa noin 30-50€ jänteestä riippuen.

Lisäksi mailan voi myös lähettää postilla esimerkiksi Mailapelikauppaan.

Mailan voi myös itse jännittää osassa tenniskeskuksissa pientä korvausta vastaan. Lisäksi XXL-kaupoista löytyy jännityskoneita, joita saa käyttää omien mailojen jännitykseen korvausta vastaan.

Yhteenveto

Tennismailan jännittäminen on monimutkainen kokonaisuus ja juuri itselleen sopivan jännityksen löytäminen voi viedä aikaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että uskaltaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja jos tulee kysyttävää niin kannattaa aina kääntyä paikallisen tennishallin jännittäjän puoleen.

FAQ

Kannattaako tehdasjänteillä pelata?

– Ei ole suositeltavaa pelata tehdasjänteillä sillä, niiden kilomäärät voivat olla liian alhaiset tai korkeat riippuen siitä, kuinka kauan maila on lojunut hyllyssä.

Tehdasjänteet ovat myös huonolaatuisia ja eivät tarjoa tarpeeksi pelituntumaa verrattuna aitoihin jänteisiin.

Voiko vanhoja jänteitä kiristää ilman, että tarvitsee vaihtaa kokonaan uusia jänteitä?

– Ei voi valitettavasti. Tennismailaan pitää jännittäessä vaihtaa aina uudet jänteet.

Kannattaako jänteet jännittää vasta kun ne menevät poikki?

– Jänteet kannattavat vaihtaa heti kun huomaat, että niiden pelituntuma on heikentynyt huomattavasti. Jos odotat jänteiden rikkoutumiseen asti, niin olet todennäköisesti pelannut jo pitkän aikaa huonoilla jänteillä.

Mitä pitäisi tehdä, kun jänteeni menevät rikki usein?

– Vaihtoehtoina voi olla alentaa kilomäärää tai valita pehmeämpi jänne. Jos taas huomaat, että jänne rikkoutuu aina läheltä pokaa eli mailan reunaa, niin kannattaa tarkastaa maila, ettei siinä ei ole mitään teräviä kulmia.

Minulla on varamaila niin kannattaako se jännittää päämailan kanssa samaan aikaan?

– Kyllä, varamaila kannattaa jännittää aina päämailan jännityksen yhteydessä.

Paljon jännettä menee yhteen tennismailaan?

– Yhteen tennismailaan menee noin 11-12 metriä jännettä.

Voinko jännittää mailan itse (ja missä?)

– Mailan voi jännittää itse jos haluaa ja erimerkiksi XXL-kaupoista löytyy jännityskone.

Mikä on hyvä perusjänne aloittelijalle?

– Itse suosittelisin Wilson Revolvea tai Wilson Revolve Spinniä.

Kuinka usein mailan grippi tulisi vaihtaa?

– Yleisenä perussääntönä on, että mailan grippi tulisi vaihtaa 6-8 pelitunnin välein.

Lisää luettavaa

Tennismailan Valinta

Tennispallon Valinta

Missä ja Miten tennistä voi harrastaa?

Wilsonin mailojen jännitysoppaat

Tenniskyynärpään diagnostiikka ja hoito